Weleda

Kuinka kaikki alkoi

Weleda perustettiin vuonna 1921 lähtökohtana itävaltalaisen filosofin Rudolf Steinerin uraauurtavat antroposofiset ajatukset. Jos Rudolf Steiner oli yrityksen "filosofinen perustaja", oli hollantilainen lääkäri Ita Wegman sen "lääketieteellinen perustaja". Vuonna 1921 Ita Wegman avasi lääketieteellisen instituutin "Institute of Clinical Medicine" Arlesheimiin, Sveitsiin ja Rudolf Steiner avasi samaan aikaan koulun "School of Spiritual Science" naapurikaupunkiin Dornachiin. Steiner osallistui säännöllisesti konsultaatioihin Wegmanin klinikalla, ja hänen ideansa anamneesista ja ehdotuksensa mitä tuli lääkkeisiin ja terapiaan avasivat Ita Wegmanille ja hänen kollegoilleen täysin uuden näkokulman.

Yhdessä Steiner ja Wegman loivat antroposofisen lääketieteen perustan - jossa lähtökohtana oli vahvistaa yksilön kykyä parantaa itse itsensä - ja Weleda oli se farmaseuttinen laboratorio jossa lääkkeet valmistettiin. Kaikki lääkkeet, niin silloin kuin nykyäänkin, valmistettiin yksinomaan luonnosta tulevista ainesosista.

Vuonna 1925 julkaistiin kirja "Grundlegendes für eine Erweiterung der Heilkunst nach geisteswissenschaftlichen Erkenntnissen" (Extending Practical Medicine: Fundamental Principles of Anthroposophical Medicine based on the Science of the Spirit), jonka Steiner ja Wegman olivat kirjoittaneet yhdessä ja jossa muutamat perustavanlaatuiset ajatukset esiteltiin, kuten ihmisen ja luonnon sukulaisuus yhteisen evoluution kautta.

Weledan alkuperäinen nimi oli “Internationale Laboratorien Arlesheim AG” ja se sijaitsi Arlesheimissa, Sveitsissä. Vuonna 1924 hankittiin ensimmäinen tytäryhtiö, kun saksalainen yritys ostettiin, ja vuonna 1928 yritys muutti nimensä Weleda AG:si. Weleda selvisi kuin ihmeen kaupalla toisesta maailmansodasta vaikka Hitler oli kieltänyt antroposofisen yhteisön Saksassa, ja vuonna 1945 yritys pystyi jatkamaan toimintaansa noin 150 työntekijän voimin.

Mainitsemisen arvoista on, että Ita Wegman perusti monen muun saavutuksen lisäksi kodin vammaisille lapsille. Rudolf Steiner taas on muun muassa luonut Waldorfpedagogiikan ja biodynaamisen viljelymetodin.