Weleda-puutarhat

Lääkekasvipuutarhat ovat olleet olennainen osa Weledan liiketoimintakulttuuria yrityksen perustamisesta, vuodesta 1921 alkaen. Lääkkeitämme ja vartalonhoitotuotteitamme varten kasvatettavien lääkekasvien kasvatuksen lisäksi puutarhat ovat erinomainen tapa tutustuttaa ihmisiä filosofiamme ytimeen − ’Ihminen ja luonto sopusoinnussa’. 

Englanti

Englantilaisen Derbyshiren piirikunnan Ilekstonin puutarhoissa kirkkaanoranssit kehäkukkapellot ovat kesäkuukausina todella huomiota herättäviä.

Tämän Weleda-puutarhan käytävä ei johda runsaiden kukkapenkkien luo, vaan pienille luonnonpalstoille, jotka ovat omassa rajallisuudessaan ja vaatimattomuudessaan viehättäviä. 

Puutarha sijaitsee Ilkestonin laitamilla. Kaupungilla oli suuri merkitys teollisen vallankumouksen aikana, ja se kukoisti monia vuosia kaivosteollisuuden ja siihen liittyvien toimialojen ansiosta. Nykymaisemassa voi havaita teollisen perinnön vaikutukset. Runsaat sademäärät tekevät maaperästä märkää ja raskasta, mikä ei ole kovinkaan ihanteellista lääkekasvien viljelyyn. Mutta biodynaaminen viljely vaikuttaa taianomaisesti muuttaen tämän maaperän hedelmälliseksi. Seudun ja maan historia on silti edelleen havaittavissa joka puolella puutarhaa.

Saksa

Alansa suurin

Saksassa Weledan suurin lääkekasvipuutarha sijaitsee Schwäbisch Gmündin pohjoispuolella. Pinta-alaltaan 20 hehtaarin kokoisena se on myös lajinsa suurin Euroopassa. Täällä monimuotoisuudella ei ole rajoja, sillä biodynaamisesti viljeltäviä kasvilajikkeita on paljon ja näistä 180 lajiketta käytetään lääketuotteisiin ja luonnonkosmetiikkaan. Kasvit, kuten tyrni, taikapähkinä, orapihlaja ja monet eläimet, linnut ja selkärangattomat löytävät täältä elinympäristönsä, viiden kilometrin pituisten luonnollisten pensasaitojen välistä. Kukkien valtava määrä houkuttelee monia hyönteisiä, myös hyödyllisiä hyönteisiä, kuten kukkakärpäsiä, loispistiäisiä ja leppäkerttuja.

Avomaalla yksivuotiset ja monivuotiset kotoperäiset lajit ovat suurin kasvustomme. Tähän sisältyy 25 erilaista puuta, joista kerätään kuorta, kukkia, hedelmiä, juurta tai koko kasvi. Lääkekasveilla on täällä paremmat elinolosuhteet verrattuna täysin luonnonvaraisiin kasvupaikkoihin, koska käsittelemme maaperää erityisellä tavalla, mikä sisältää biodynaamisten valmisteiden käytön ja puutarhurien eritys työpanokset. Täällä Schwabenin Juran reunamilla, missä maaperä on hedelmällistä, puutarha on täynnä elämää maaliskuusta lokakuuhun ja sadonkorjuu alkaa aikaisin ensimmäisinä talvikuukausina, kun mukulaleinikin ja väinönputken juuria kerätään.

Rajatonta lajien runsautta

Puutarhurimme tarkastelevat kasveja ja puutarhoja yhtenä organismina. He kiinnittävät huomiota kasvien ja maaperätyypin monimutkaisiin suhteisiin, tukevat kasvua ja ovat aktiivisia ja luovia siellä, missä luonto tarvitsee tukea. Suojeltu saniainen esimerkiksi kasvaa Weledan puutarhassa muiden kasvien muodostamassa tunnelissa, jolloin valo-olosuhteet vastaavat sen luonnollisen metsäelinympäristön olosuhteita. 

Puutarhoja eri puolilla maailmaa

Vaikkakin suurin lääkekasvipuutarhamme sijaitsee Saksassa, meillä on puutarhoja myös Englannissa, Ranskassa ja Sveitsissä, Alankomaissa, Brasiliassa, Argentiinassa ja Uudessa-Seelannissa.

Ranska ja Sveitsi

Valtava määrä erilaisia lääkekasvilajikkeita melko pienessä tilassa saa aikaan uskomattoman väriloiston kukkimisaikaan. Weledan puutarhat Arlesheimissa, Sveitsissä, lähellä Baselia ja Ranskan Bouxwillerissä, lähellä Huninguea, sijaitsevat kummassakin kohteessa heti toimiston ja tuotantolaitosten vieressä. Bouxwillerin puutarha on monimuotoisuuden saari perinteisen maanviljelyn meressä. Alaltaan 60 aarin lohkoa kiertävät villit pensasaidat, ja linnut, hyönteiset ja sammakkoeläimet tuntevat olonsa kotoisaksi tässä lammikoiden, kuivien kivimuurien ja hedelmäpuiden paratiisissa. 

Pieni palsta maaseudulla

Suhteellinen pienestä alueesta huolimatta täällä kasvatetaan 70 eri lääkekasvilajia. Sveitsiläisen Arlesheimin kaupungin puutarhaa ympäröi metsä ja 6,5 hehtaaria luonnonmukaista viljelymaata. Pellon kasvun monimuotoisuuden vastakohtana on sen välittömässä läheisyydessä tapahtuva laajamittainen luonnonmukainen viljely. Baselin läheisyydestä huolimatta tuntuu siltä kuin olisi maaseudulla.

Lääkekasvien viljely on ollut alusta alkaen yksi tavoista varmistaa niiden tuoreiden ja kuivattujen kasvien saatavuus, jotka ovat lääkkeidemme ja vartalonhoitotuotteidemme perusainesosia. Biodynaamisella viljelyllä varmistamme, että arvokkaat ainesosamme eivät joudu kosketuksiin torjunta-aineiden tai muiden myrkyllisten aineiden kanssa. Mutta kyse ei ole vain siitä, mitä aineita emme käytä puutarhoissamme, vaan myös siitä, mitä aineita käytämme niissä. Kompostointi auttaa kehittämään aktiivista maaperän elämää, ja erityisvalmisteet, jotka sisältävät lehmän lantaa ja maata ravitsevia kasveja, kuten voikukkaa ja valeriaanaa, tukevat maaperää sen muuttuessa hedelmällisemmäksi. 

Alankomaat

Tuuli tuo suolaisen tuulahduksen Pohjanmereltä, pensasaidat ja pensaat suojaavat puutarhaa ankarilta rannikkotuulilta. Alankomaalainen puutarha keskellä teollisuusaluetta tuntuu keitaalta ja tarjoaa ihanteellisen hengähdyspaikan hyönteisille ja linnuille tukien samanaikaisesti luonnon monimuotoisuutta. Vaikka hehtaarin suuruinen alue on melko helppo tuntea, puutarhasta löytyy valtava määrä lääkekasveja. 

Täällä viljellään yli 200 kasvilajia. Raskaalle maaperälle annetaan parempi rakenne vahvasti mineralisoidulla kompostilla, ja jotta vastataan tiettyjen kasvien erityisvaatimuksiin, maaperää varioidaan edelleen raskaasta kevyeksi, märästä kuivaksi, ravinteikkaasta vähäravinteiseksi. Lämmitettyä kasvihuonetta käytetään myös joidenkin trooppisten lääkekasvien viljelyyn. Täällä kasvatetaan lähes kaikkia Weledan tuotteisiin tarvittavia kasveja.

Weledan puutarhoissa pidetään yllä runsasta luonnollista elinympäristöä pensasaidoin ja luontoystävällisin nurkkauksin, joissa hyönteisapulaisemme viihtyvät. Toivottamalla nämä olennot tervetulleiksi puutarhoihimme autamme pitämään yllä itsestään sääntelyä, jolla vältetään tautien leviäminen. Kasvien monimuotoisuus on hyväksi myös ekologiselle tasapainolle ja siitepölylle ja medelle, koska hyödyllisiä hyönteisiä on aina käytettävissä. 

Brasilia

Vain puolen tunnin ajomatkan päässä brasilialaisesta São Paulon metropolista sijaitseva São Roque on kuin toisesta maailmasta. Sen punaisessa maaperässä viihtyy ylenpalttinen määrä luonnollisia kasvilajikkeita. Puutarha sijaitsee lähellä Serra do Marin aluetta, jota on siunattu sademetsää kasvavilla vuorijonoilla pitkin Brasilian kaakkoisrannikkoa.

Tuliperäistä maata

São Roquen kaupunki oli aikanaan se pääreitti lännestä Paraguaysta ja Boliviasta, jota pitkin siirtolaiset Portugalista, Italiasta, Japanista ja Saksasta matkasivat koko 1900-luvun ajan. Erityinen ja monimuotoinen vihannesten ja hedelmien viljelyn perinne tuli heidän mukanaan. Vielä tänäkin päivänä São Roque tunnetaan pienillä perhetiloilla tuotetusta viinistään ja hyvästä ruuastaan. Puutarha luotiin 1980-luvulla valtavalle tuliperäiselle, hedelmälliselle maa-alueelle. Se sijaitsee pienen järven rannassa maatilojen ja metsän ympäröimänä, ja se houkuttelee rauhallaan ja moninaisuudellaan jokaista, joka päätyy tänne kiireisestä suurkaupungista.

Argentiina

Puutarhuri Jorge Giust viljelee omaa apteekkipuutarhaansa Córdoban alueella Argentiinan sydämessä, 1200 metriä merenpinnan yläpuolella, laidunmaiden ympäröimänä ja runsaiden havu- ja sekametsien keskellä.

Tätä Weleda-puutarhaa ei ole suunniteltu täyteen siistejä penkkejä ja maatilkkuja. Sen sijaan lääkekasvit, kuten esikko, auringonhattu, karviainen ja saniainen, kukoistavat siellä täällä paikan luonnonvaraisessa maisemassa. Vanhat puut antavat varjoa kuumina kesäkuukausina, ja puro kiemurtelee noin viiden hehtaarin suuruisen kukoistavan puutarhan halki. Täällä viljellään noin 70 lääkekasvia, ja sato jalostetaan lääkkeiksi Jorgen omassa apteekissa Buenos Airesiin itäpuolella.

Uusi-Seelanti

Havelock Northin puutarha sijaitsee Te Mata -vuoren juurella Hawkes Bayn viinintuotantoalueella Uuden-Seelannin Pohjoissaarella.

Havelock Northin puutarha sijaitsee Te Mata -vuoren juurella Hawkes Bayn viinintuotantoalueella Uuden-Seelannin Pohjoissaarella. Noin 50 lääkekasvia viljellään tässä välimerenilmastossa pitkinä lämpiminä kesäkuukausina. Warren Pearce ja muut Uuden-Seelannin puutarhurit työskentelevät pelloilla biodynaamisen viljelyn periaatteiden mukaisesti. Sadonkorjuu tapahtuu pääasiassa käsin raskaita maatilan laitteita vältellen, mikä pitää maaperän kevyenä ja ilmavana. Kolme lehmää tuottaa tarvittavan määrän lantaa, joka parantaa maaperän laatua yhdessä sopivan kompostin kanssa. Kasvien valikoima on runsas, niin kuin linnustokin, johon kuuluu paljon äänessä olevia alkuperäislajeja, esimerkiksi tui, uudenseelanninkyyhky ja koominen sulttaanikana.

Löydä muuta

Kylvö ennen korjuuta

Noin kolme neljännestä kasviainesosistamme saadaan luomu- tai biodynaamisilta viljelmiltä sekä sertifioidusti luonnonvaraisia kasveja keräämällä. Emme tietenkään voi kasvattaa kaikkia kasveja itse.

Raaka-aineiden hankinta

Raaka-aineesta tuotteeksi

Tislaamalla, uuttamalla tai potensoimalla: tuotteissamme käytetyistä luonnonraaka-aineista saadaan ihmisen tarpeisiin sopivia vain asianmukaisilla käsittelyillä.

Tuotanto