Arnikki

Karpaattien vuoristo, Romania
Map of Romania - Arnica

Luonnosta kerättyä

Vastapoimitut, esikäsitellyt arnikkikasvit saadaan pääosin kumppaniyrityksiltä Saksasta, missä niitä kasvatetaan luonnonmukaisesti, kun taas kuivatut arnikinkukat kerätään sertifioinnin mukaisesti luonnonvaraisista kasveista Romaniassa. Weledalla on yhdessä Romanian Karpaattien yhteistyökumppanien kanssa uraauurtava rooli kestävän kehityksen ehtoja noudattavassa luonnonvaraisten lääkekasvien hankinnassa.

Lääkekasvit ovat ajan mittaan sopeutuneet luonnollisille kasvupaikoilleen. Jopa ihmisen muokkaamista laidun- ja viljelymaisemista voi vähitellen tulla arnikkikasvin elinympäristöjä. Ihmisen liian voimakas puuttuminen maisemaan kuitenkin häiritsee kasvien herkkää tasapainoa, ja arnikki reagoi hyvin herkästi peltojen tehoviljelyyn. Lannoitteet muuttavat rajusti maaperän ravinnetasapainoa, ja koneellinen sadonkorjuu häiritsee rauhallisia kasvuolosuhteita, minkä vuoksi arnikki harvinaistuu ja saattaa jopa hävitä kokonaan paikalta, jolla se aiemmin oli valtakasvi.

 

Olemme pyrkineet ennalta vähentämään tällaista kasvustojen häviämisriskiä, koska meillä on kokemusta vastaavasta projektista Ranskan Vosgesissa. Työskentelimme yhdessä maailman luonnonsäätiön WWF:n ja maisemaekologien kanssa kehittääksemme luotettavan keruuympäristön, josta lääkekasvisadot saadaan kestävän kehityksen ehdoin. Luonnonkukkien keruu on tarkasti valvottua, kukkia kerätään vain tietty määrä, kaikki käsin, ja samaan aikaan laitumet ovat vain karjan käytössä. Käytössä ei ole muita lannoitteita. Jotta voisimme taata korkeiden vaatimustemme toteutumisen, paikallinen osuuskunta säännöllisesti kouluttaa arnikkia kerääviä seudun asukkaita, joista suurin osa työskentelee karja- tai metsätaloudessa. Kukinta-aikana yhdessä työskennellen he saavat vakinaista lisätuloa. Weleda on vuodesta 2010 tehnyt ahkeraa työtä laajentaakseen kestävän kehityksen mukaista luonnonkasvien keruuta Karpaattien muihin osiin, edistäen samalla laidunalueiden ekologisesti 

Paikallisesti tuotettua uusiutuvaa energiaa

Kuivaamo, jonka Weleda rakennutti vuonna 2007, on myös erittäin tärkeä arnikkiprojektillemme Karpaateilla. Rakennusmateriaalina käytettiin paikallista puutavaraa, ja rakennuksen lämmityksessä käytetään uusiutuvia energianlähteitä. Tämän ansiosta viljelijät ja osuuskunnan jäsenet ovat itsenäisempiä ja voivat parantaa asemaansa ryhtymällä yksityisyrittäjinä Weleda-kumppaneiksi. Vastineeksi yhteistyöstä osuuskunnan kanssa hyödymme heille kertyneestä kokemuksesta rohtokasvien kuivaamisessa ja saamme käyttöömme korkealaatuista arnikkia. Varmistaaksemme koko projektin menestymisen tuemme kasvipopulaatioiden tieteellistä seurantaa, jossa tarkkaillaan tutkimuslohkojen arnikkikasvustoja. Tutkimuksen ansiosta näemme muutoksen merkit varhaisvaiheessa ja saamme arvokasta pitkän tähtäimen tietoa keruun ja satomäärien hallintaan.

Tutustu muihin projekteihin

Ainesosa

Arnikinkukkauute

Arnica Montana Flower Extract

Arnikinkukkauute edistää ihon aineenvaihduntaa parantamalla ihon joustavuutta ja palautumiskykyä. Sillä on myös antimikrobinen vaikutus.