Iiris

Atlas vuoret, Morocco
Mapp of Morocco - Iris

Ainutlaatuinen kosteuden ja kuivuuden tasapainottaja

Iiriksenjuuriuutteet ovat olleet Weledan kosmetiikan ainesosia jo pitkään. Ne ylläpitävät ihon kosteustasapainoa ja sisältävät arvokasta eteeristä öljyä. Iiris menestyy Marokon Atlasvuorten vaikeakulkuisilla alueilla, joilla noin 300 viljelijäperhettä saa vakaan toimeentulon Weledan ja ranskalaisten kumppaniyritystemme tiiviin yhteistyön ansiosta.

 

Pienviljelyä

Vielä tänäkin päivänä suuri osa Marokon maaseudun väestöstä saa toimeentulonsa pääasiassa pienviljelystä. Jotkut perheet saavat jopa puolet tuloistaan iirissadosta, mutta se onnistuu vain luomalla kestäviä kumppanuuksia, kuten Weledan ja viljelijöiden yhteistyö Atlasvuorten Tirdouimen alueella, missä kasvatetaan luonnonmukaisesti Iris germanicaa. Atlasvuorten ilmasto 1 600 metrin korkeudella merenpinnasta on talvella kylmä ja kesällä erittäin kuuma. Ilma on ohutta ja kuivaa, ja maaperä köyhää. Käytännössä kaikki peltotyö istutuksesta sadonkorjuuseen tehdään käsin, toisinaan apuna saattaa olla muuli. Koneet olisivat näillä pienillä viljelmillä liian kalliita ja epäkäytännöllisiä.

 

Viljelijät työskentelevät 20 neliökilometrin alueella, joka koostuu pienistä, kivisistä pelloista, joiden pinta-alat ovat vain 400−600 neliömetriä. Näillä vuoristorinteille suurella vaivalla raivatuilla ja pengerretyillä pelloilla viljelijät kasvattavat pellavaa, linssejä, joitakin sipulilajeja ja muita vihanneksia. Iiriksenjuuren luonnonmukainen viljely soveltuu ihanteellisesti perinteisen vihannesviljelyn rinnalle ja tuottaa säännöllisiä tuloja viljelijöille, jotka ovat muodostaneet yhdessä osuuskunnan. 300 perheen keväisin korjaama sato voi yltää jopa 400 kiloon tuoreita iiriksen juurakoita, täynnä arvokkaita eteerisiä öljyjä, jotka ovat luonnonkosmetiikassa ja tuoksuissa hyvin haluttuja.

Kuivatus vuoristoilmassa

Ennen eteerisen öljyn uuttamista koko sadoistatuhansista perunankokoisista juurimukuloista koostuva sato on kuorittava käsin ja kuivattava aurinkoisessa vuoristoilmassa. Käsittely voi kestää jopa viikon, jona aikana juurten painosta haihtuu noin 80 %. Vasta sitten kovat, kuivatut juuret viedään muuleilla laaksoon jatkokäsittelyyn, missä niistä uutetaan arvokas öljy. Yhdistyminen pieniksi viljelyosuuskunniksi, joita Weleda ranskalaisine kumppaniyrityksineen tarkastaa säännöllisesti, on vilkastuttanut paikallista taloutta ja kohentanut pysyvästi pienviljelijöiden tuloja sekä yleisiä elinoloja.

 

Tutustu muihin projekteihin

Ainesosa

Iiriksenjuuriuute

Iris Germanica Root Extract

Iiriksen juurakko koostuu suurelta osin tärkkelyksestä ja sisältää limapitoisia aineita, tanniineja sekä eteeristä öljyä, joiden ansiosta kuivuneen Iiriksen juurakon tuoksu muistuttaa orvokin tuoksua. Iiriksen juurakon uutteet ylläpitävät ihon kosteustasapainoa.