Laventeli

Bessarabia, Moldova
Map of Moldova - Lavender Raw Material

Verraton tuoksu rauhoittumiseen ja rentoutumiseen

Kuvissa laventeli esitetään usein loputtomina, violetteina peltoina Ranskan Provencessa, mutta Euroopassa on myös toinen tärkeä kasvatusalue, jolla on harrastettu laajamittaista laventelinviljelyä vuosikymmenien ajan. Romanian ja Ukrainan välissä sijaitseva pieni Moldova on pinta-alaltaan vain 34 000 neliökilometriä, mutta siellä on lämmin, kuiva ilmasto ja hedelmällinen mustamultainen maaperä, jotka mahdollistavat kukoistavan viinin- ja hedelmienviljelyn. Täydellinen kasvuilmasto johti Moldovan perustamiseen, ja alue tunnettiin aiemmin yhtenä maailman suurimmista eteeristen öljyjen tuottajista. Neuvostoliiton hajotessa vuonna 1992 hävisi paljon laventeliviljelmiä, kun väestö yritti opetella vapaakaupan toimintaa. Tässä pienessä maassa on sen jälkeen tapahtunut paljon muutoksia: vanhoja perinteitä on elvytetty ja laventelinviljely on aloitettu uudelleen.

Laventeli kuuluu Lamiaceae-heimoon. Se on pieni, pyöreä pensas, jolla on haaroittuvat, pystyt oksat sekä lukuisat pienet, violetit kukat. Kapeiden lehtien yläpinta on harmaanvihreä, alapinta pörröinen ja valkoinen. Suvussa on 25 lajia, joista vaihtoehtolääketieteessä käytetään tähkälaventelia (Lavandula angustifolia), leveälehtilaventelia (Lavandula latifolia), tupsulaventelia (Lavandula stoechas) ja hybridilaventelia (Lavandula hybrida).

Laajin luonnonmukaisen viljelyn projekti

Brittiläinen kehitysasiantuntija ja moldovalainen agronomi aloittivat maan laajimman luonnonmukaisen laventelinviljelyprojektin ja hämmästyivät hankkeen nopeaa kehitystä. Yksi syy siihen on varmasti ollut vuonna 2005 alkanut yhteistyö Weledan kanssa. Tiivis yhteistyö ja pitkäaikaisen kumppanuuden tavoite antoivat lisää intoa projektiin. ”Tällä hetkellä mukana on 200 viljelijäperhettä, ja luomulaventelin kasvupinta-alaa on laajennettu noin 80 hehtaariin", kertoo brittiläinen kehitysasiantuntija.

Ensimmäinen kunnon sato saadaan vasta kolmen vuoden kuluttua uusien taimien istuttamisesta, mutta toisaalta kasvi tuottaa satoa suotuisissa olosuhteissa jopa 30 vuoden ajan. Ensimmäiset kasvit olivat korjuuvalmiita vuonna 2005. Siitä lähtien joka vuosi kesäkuun lopulta heinäkuun puoliväliin työntekijät ovat leikanneet kypsät kukat käsin sirpeillä. Työ on hidasta, ja vaatii keskittymistä ja erityistä huolellisuutta. Kerätty laventeli käsitellään jo heti pellolla liikuteltavassa eteeristen öljyjen tislauslaitteessa. Työvaiheessa tarvitaan teknistä tietämystä, huolellisuutta ja tarkkuutta. Nelihenkinen ryhmä ottaa vastaan laventelinkukilla täytetyt säiliöt, jotka liitetään liikuteltavaan höyrykattilaan. Tislausprosessi vie noin tunnin, ja jokaisesta 100 kilosta laventelinkukkia saadaan vain kilo öljyä. Eteerinen öljy on valmista kuljetettavaksi pois pellolta tynnyreissä, jotka sinetöidään välittömästi. Parhaan laadun takaamiseksi on erityisen tärkeää, että arvokas laventeliöljy säilytetään viileässä ennen sen toimittamista Weledalle.

Välitön rauhoittava vaikutus

Nykyaikainen tutkimus on osoittanut, että eteerisen laventeliöljyn ainesosilla on suora rauhoittava vaikutus keskushermostoon, eli ne auttavat rentoutumaan ja parantavat unen laatua. Laventelin avulla voidaan lievittää levottomuutta, nukahtamisvaikeuksia, jännittyneisyyttä, kramppeja, ruuansulatushäiriöitä sekä sydän- ja verenkiertovaivoja. Laventelin rentouttava ja rauhoittava vaikutus on ollut tunnettu jo antiikin ajoista alkaen.

Weledan moldovalaisen yhteistyökumppanuuden ansiosta laventelilla on toinenkin myönteinen vaikutus: paikalliset kumppanit hyötyvät kattavasta kokemuksestamme eteeristen öljyjen analysoinnissa ja raaka-aineiden hankinnassa. Tuotanto ja sadonkorjuu on optimoitu, ja moniin pieniin ongelmiin on löydetty ratkaisut. Weleda auttaa esimerkiksi löytämään järkevän, ympäristöystävällisen ratkaisun tislausjätteen kompostointiin. ”Kyse on vastavuoroisesta antamisesta ja saamisesta”, paikalliset kumppanit vahvistavat. ”Paras laatu saavutetaan yhteistyöllä."

 

Projektin seudulle tuoma taloudellinen ja sosiaalinen noste on kymmenen vuoden jälkeen huomattava. Juhliaksemme Weledan 90-vuotispäivää osallistuimme paikallisen Mincenin kaupungin terveys- ja sosiaalipalvelukeskuksen rakentamiseen. Tämä on vain yksi esimerkki siitä, kuinka Weledan kumppanuus kehittää sekä raaka-aineiden hankintaa että niitä tuottavia yhteisöjä.

 

Ainesosa

Image of Lavender Ingredients

Laventeliöljy

Lavandula Angustifolia Oil

Laventeliöljy on tuoreista laventelin kukinnoista saatava eteerinen öljy. Sitä käytetään hajustamiseen kuten muitakin luonnollisia eteerisiä öljyjä.