Silmäruoh

Rhineland-Palatinate, Saksa

Sitkeä ja sopeutuva niittykukka

Silmäruoho menestyy Keski- ja Etelä-Euroopan kuivilla niityillä ja laidunnurmilla sekä Alppien korkeilla vuoristoalueilla aina lumirajaan, 2 300 metrin korkeudelle saakka. Tämä pikkuruinen, vain 10‒30 cm:n korkuinen niittykasvi kukoistaa sinnikkyytensä ja hyvän sopeutumiskykynsä ansiosta.

 

Auringonvalosta yhteyttämällä energiaa keräävä silmäruoho kasvaa myös puoliloisena ympäröivien ruohojen ja heinien juurissa. Se ottaa vettä ja ravinteita muilta kasveilta elinvoimaksi omaan kasvuunsa. Antroposofisessa lääketieteessä silmäruoho on tämän ominaisuutensa vuoksi erittäin kiinnostava, koska silmävaivoja hoidettaessa silmäruoho heikentää ’vierasta elämää’ sidekalvolla viemällä tunkeilijalta elinvoimaa.

Weleda valmistaa yli sata kiloa tuoretta silmäruohoa vuosittain lääkeuutteiksi. Luonnonvaraista silmäruohoa kerätään vastuullisesti ja kestävän kehityksen periaattein Rheinland-Pfalzin viinintuotantoalueella Lounais-Saksassa. Kun kukinnan aika koittaa, kerääjät työskentelevät kahtena tai kolmena viikonloppuna heinä- ja elokuussa. He poimivat kasvit ruohojen keskeltä hellävaraisesti käsin, jotta hennot juuret eivät katkea. Kerätyt kasvit toimitetaan Weledan valmistuslaitokseen vuorokauden sisällä ja käsitellään välittömästi.

 

Käsittelyssä koko silmäruohokasvi ‒ lehdet, kukat ja juuret ‒ hienonnetaan, puristetaan ja jalostetaan tinktuuraksi. Näin uutetuilla tanniineilla ja katkeroaineilla on supistava ja tulehdusta hillitsevä vaikutus, ja myös kasvin lievästi antibioottinen aukubiini-glykosidi estää tulehdusta.

 

Ainesosa

Silmäruohouute

Euphrasia Officinalis Extract

Silmäruoho (Euphrasia officinalis) sisältää flavonoideja, tanniineja ja katkeroaineita. Silmäruohouutteella on ihoa virkistävä, hoitava ja supistava vaikutus. Silmäruohouutetta käytetään usein silmäympärysalueelle tarkoitetuissa voiteissa.