Tyrni

Tuscany, Italia
Image of Sea Buckthorn Italy - Buckthorn

Oranssinväriset marjat täynnä C-vitamiinia

Tyrni on alkujaan luonnonvarainen keskiaasialainen kasvi. Vuosituhansien aikana se on levinnyt luonnollisesti Keski-Euroopan Alpeilta aina Pohjanmeren ja Itämeren rannikoille asti. Kypsistä tyrnimarjoista on saatu vahvasti C-vitamiinipitoista mehua Weledan ravintolisiin jo lähes 70 vuoden ajan. Toisen maailmansodan aikana tutkijat etsivät luonnollisia C-vitamiinin lähteitä, löysivät Sveitsistä tyrnin ja päättivät hyödyntää sen vitamiini- ja hivenainesisältöä. Näin syntyivät tuotteemme, jotka tunnetaan nykyään tyrnimehuna ja -eliksiirinä. Viime aikoina Weleda on kehittänyt tyrniöljypohjaisia, täyteläisiä luomukosmetiikkatuotteita.

 

Hienoimpien lajikkeiden kasvatusta

Viimeisen kahden vuosikymmenen ajan Weleda on hankkinut luonnonvaraisista kasveista kerättyjä tyrnimarjoja valvotuilta alueilta Alpeilta. Nykyään hienoimmat tyrnilajit kasvavat San Mariossa noin 100 hehtaarin alueella, jolta saadaan vuosittain 200 tonnia tuoreita, luonnonmukaisesti kasvatettuja marjoja. Perheyritys Künzi & Röthlisberger puristaa niistä lähes 100 tonnia mehua vuodessa. Yrityksen yhteistyö Weledan kanssa on jatkunut jo yli kymmenen vuotta. Kurt Künzi, perinteitä noudattava kasvinjalostaja, aloitti tiettyjen Alpeilta peräisin olevien tyrnilajikkeiden viljelykokeilun 1980-luvun loppupuolella. Sopivimpien lajikkeiden löytäminen ja kasvatus on monivaiheista sekä aikaa ja kärsivällisyyttä vaativaa. Jalostajat lisäävät taimien määrää ottamalla pistokkaita valikoiduista emokasveista, joita kasvatetaan erityisessä maa-kompostiseoksessa.

 

Ajan mittaan Kurt Künzi siirsi biodynaamiset viljelyksensä Toscanan San Marioon Maremmien alueelle, lähelle aurinkoista Pisan kaupunkia. Kasvuolosuhteet ovat siellä ihanteelliset. Maa lannoitetaan kompostilla, ja auringonpaistetta on jopa enemmän kuin Alppien eteläisissä laaksoissa, mikä on tärkeää, koska tyrni tarvitsee mahdollisimman paljon valoa tuottaakseen arvokkaan vitamiinisisältönsä. Tutkimus osoittaa silti, että marjojen mehu on koostumukseltaan ja laadultaan tarpeeksi hyvää vasta kolmen, neljän kasvuvuoden kuluttua.

 

Kurt eventually moved his biodynamic farming operation to San Mario in the Pisan Maremma, in Tuscany near the sun-soaked city of Pisa. The growing conditions here are ideal – the soil is nourished with compost and the hours of sunshine are longer even than they are in the southern Alpine valleys. This is important because sea buckthorn needs as much light as it can get to build its valuable vitamin complexes. But still it’s only after three to four years that analysis reveals whether the berries’ juice delivers good enough composition and quality.

Kurt Künzi ja hänen tiiminsä viljelevät tällä hetkellä useampaa kuin viittä eri tyrnilajiketta. Juotaviin mehuihin ja tiivisteisiin käytetään lajikkeita, jotka sisältävät runsaasti vitamiineja ja hivenaineita. Viinien tavoin myös mehunvalmistuksessa on kiinnitettävä huomiota aromiin, hapokkuuteen ja erilaisten lajikkeiden sopivaan sekoitukseen. Muut lajikkeet, joiden hedelmäliha sisältää enemmän öljyä, kuten oliiveissa, sopivat paremmin kosmetiikkatuotteissa käytettävän ravinteikkaan tyrniöljyn tuotantoon. Nämä lajikkeet sopivat erityisesti virkistäviin ja elvyttäviin ihonhoitotuotteisiin.

 

Kestävän kehityksen periaatteet näkyvät San Mariossa kaikessa mitä Kurt Künzi ja hänen neljän työntekijäänsä tekevät. Ne vaikuttavat jo kasvien valintaan, ja näkyvät edelleen biodynaamisessa viljelyssä, energiaa säästävissä prosesseissa sekä maaperän elinvoiman kohentamisessa, jossa hyödynnetään asiantuntevasti kompostia sekä yrtti- ja hivenainevalmisteita. Näin kasvit pysyvät terveinä eivätkä altistu tuholaisille tai kasvitaudeille. San Marion aluehallinnossakin noudatetaan Weledan ekologisia kriteerejä. Weleda noudattaa myös omassa lääkekasviviljelyssään tätä menetelmää, joka on lähes yhtä vanha kuin itse yritys.

 

Sato korjataan oksista pelloilla käsin leikaten. Marjoilla, jotka kasvavat kiinni oksistossa, tämä on tehokkain työtapa. Sen jälkeen marjat kerätään tarkoitukseen suunnitellulla puintilaitteella, ’tyrnikameleontilla’, joka riipii marjat oksista. Marjasato viedään kylmävarastoon, merkitään lajikkeen mukaan ja puristetaan mehuksi pienissä erissä. Mehu pastöroidaan varoen ja pakataan ilmatiiviisiin säiliöihin, kun taas tyrnin siemenet ja öljy otetaan talteen prosessin seuraavaa vaihetta varten.

Yksi luonnonvarainen kasvi joka vuosi


Luonnonvarainen tyrni ilmentää Weledalle tärkeää biodynaamista viljelyfilosofiaa ja kestävää kehitystä. Viljely- ja lääkekasveja, joita voitaisiin kerätä luonnonvaraisina, viljellään yhä laajemmin, osin koska niiden luontaiset kasvupaikat ovat katoamassa ihmisen rakentamasta ympäristöstä ja osin tehoviljelystä johtuvan lajien harvenemisen takia. Weledassa on otettu tavoitteeksi aloittaa yhden uuden luonnonvaraislajin viljely joka vuosi, joskus yhteistyössä tutkimus- ja viljelykumppanin kanssa mutta myös biologisesti monimuotoisessa omassa lääkekasvipuutarhassamme. Viljelemällä näitä uhanalaisia kasvilajeja turvaamme niiden säilymistä tulevaisuudessa ja varmistamme samalla ainutlaatuisten tuotteidemme välttämättömien raaka-aineiden saatavuuden.

 

Tutustu muihin projekteihin

Ainesosa

Tyrniöljy

Hippophae Rhamnoides Oil

Arvokas tyrniöljy, jonka väri voi vaihdella oranssinkeltaisesta punaiseen, sisältää aktiivisia ainesosia ja runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja, E-vitamiinia ja karotenoideja. Tyrniöljyllä on palauttavia, antioksidatiivisia ja ihoa tehokkaasti hoitavia ominaisuuksia.