Ita Wegman

Tarkkanäköinen nainen, jolla oli voimakas visio lääketieteellisen hoidon uudistamisesta.

Ita Wegman toi Weledaan ja sen käytäntöihin paljon hyvää. Hän oli erittäin energinen ja itsevarma henkilö, jolla oli erinomainen kyky toteuttaa teorioita käytännössä ja hänellä oli usein lopullinen päätösvalta, kun oli kyse taloudellisista asioista. Hän onnistui aina hankkimaan välttämättömät varat silloin, kun niitä tarvittiin. Hän perusti klinikan Arlesheimiin ja kliinisterapeuttisen instituutin, josta myöhemmin tuli Weleda. Lääketieteellisissä asioissa hän oli Rudolf Steinerin läheinen kollega, ja hänen panoksensa antroposofisen lääketieteen perustamisessa ja sen uusien hoitoideoiden ja käytäntöjen kehittämisessä olivat korvaamattomia yrityksen menestyksekkäälle kehitykselle. 

Elämä uranuurtajana

Ita Wegman (22.2.1876 − 4.3.1943) syntyi Länsi-Jaavalla, nykyisen Indonesian alueella alankomaalaisen siirtomaaperheen vanhimmaksi tyttäreksi. 1800-luvun lopulla hän tuli Eurooppaan ja opiskeli fysioterapiaa ja hierontaa. Vuonna 1902, ollessaan 26-vuotias, hän tapasi Rudolf Steinerin ensimmäistä kertaa ja viisi vuotta myöhemmin hän aloitti lääketieteen opinnot Zürichin yliopistossa, jonne jo hyväksyttiin usein naisopiskelijoita lääketieteen aloille. Hän valmistui lääkäriksi 1911 erikoistumisalanaan naistentaudit ja alkoi työskennellä toisen lääkärin vastaanotolla. Kun hän vuonna1917 avasi oman vastaanoton, hän kehitti syöpähoidon käyttämällä misteliuutetta Steinerin ohjeiden mukaisesti. Tästä ensimmäisestä lääkkeestä, jota hän kutsui Iscariksi, kehitettiin myöhemmin Iscador ja siitä on tullut hyväksytty syöpähoito Saksassa ja lukuisissa muissa maissa.

Yhä toimivien klinikan ja hoitokodin perustaminen

Vuonna 1920 hän osti maata Arlesheimissa, jonne hän avasi seuraavana vuonna oman Klinisch-Therapeutisches Institut- tai Clinical Therapeutic Institute -nimisen klinikkansa. Useita muita lääkäreitä liittyi instituuttiin, josta kasvoi seuraavien vuosien aikana ensimmäinen antroposofisen lääketieteen keskus. Hän perusti Arlesheimiin myös psyykkisesti vajaakuntoisille lapsille tarkoitetun hoitokodin, Haus Sonnenhofin. Samaan aikaan hän kehitti yhdessä Rudolf Steinerin ja Oskar Schmiedelin kanssa antroposofisen lääketieteen periaatteet ja perusti Weleda-yrityksen.

Vuoden 1923 paikkeilla Rudolf Steiner pyysi Wegmania liittymään Goetheanumissa Sveitsin Dornachissa toimivan uudistetun antroposofisen yhdistyksen johtokuntaan. Hänestä tuli myös Goetheanumin tutkimuskeskuksen lääketieteellisen osaston johtaja.

Löydä muuta

Weledan johtaja 35 vuoden ajan

Oskar Schmiedel tunnetaan yhä esimerkillisenä lääkealan edelläkävijänä. Hän perusti antroposofisen laboratorion ja aloitti kosmetiikka- ja lääketuotteiden valmistuksen. Hän myös pyysi Rudolf Steineria pitämään lääketieteellisiä kursseja lääkäreille. Ne saivat yhä useammat kiinnostumaan antroposofisesta lääketieteestä.

Oskar Schmiedel

Maailmanlaajuinen oppijärjestelmä

Antroposofian perusti filosofi ja luonnontieteilijä Rudolf Steiner yhdessä samanhenkisten kollegojensa kanssa. Tämä maailmankatsomus vaikutti moniin tieteenaloihin, kuten koulutukseen, arkkitehtuuriin, taiteeseen ja lääketieteeseen, ja sen vaikutus on edelleen havaittavissa Weledan päivittäisessä toiminnassa.

Antroposofia

Visionääri

Weledan henkinen ja filosofinen perustaja. Näkemys uudesta parantamistavasta oli hänen, alkaen konkreettisen parantumisen antropologisista edellytyksistä aina lääkkeiden tuotantoon.

Rudolf Steiner