Vuodesta 1921

Weleda − antroposofian innoittama yritys

Kaikki alkoi sairaalasta ja lääkelaboratoriosta, jotka alankomaalainen lääkäri, itävaltalainen filosofi ja müncheniläinen kemisti ja apteekkari perustivat. Nyt siitä on tullut maailman johtava antroposofisiin hoitoihin tarkoitettujen luonnonmukaisten kosmetiikka- ja lääketuotteiden valmistaja. Mottomme ’Ihminen ja luonto sopusoinnussa’ on paljon enemmän kuin iskulause. Se on aito näkemyksellinen järjestelmä, jota on sovellettu yrityksen perustamisesta lähtien.

Kuinka kaikki alkoi

Vuoden 1920 paikkeilla kolme älyllistä ja henkistä edelläkävijää päätti antaa erityisen muodon uusille ideoille, jotka alkoivat levitä erilaisina antroposofisen opetuksen ja tutkimuksen haaroina. Vuonna 1921 tohtori Ita Wegman (1876−1943) avasi Sveitsin Arlesheimissa Clinical and Therapeutic Institute -sairaalan, joka käyttää antroposofisia lääkkeitä potilaidensa hoidossa. Wienissä syntynyt kemisti Oskar Schmiedel (1887−1959) oli jo työskennellyt yhdessä tohtori Wegmanin ja Rudolf Steinerin (1861−1925) kanssa Münchenin yliopistossa suorittamistaan kemian opinnoista lähtien ja työskenteli sitten tohtori Wegmanin kanssa valmistaakseen syöpähoitoon ensimmäisen mistelivalmisteen, jota käytetään vielä nykyäänkin.

Vallankumouksellisesta ideasta syntyneet ensimmäiset tuotteet

1920 - 1923

Nämä kolme edelläkävijää kehittivät ensimmäiset lääketuotteet käyttämällä toimintamallia, joka on vaikuttanut Weledan tuotefilosofiassa tähän päivään saakka. Lääkkeiden pitäisi stimuloida ratkaisevasti kehon omaa parantumiskykyä. Vallankumouksellinen idea ennakoi sitä, minkä täydentävä lääketieteellinen tutkimus vahvistaa tänä päivänä: parantuminen voidaan saada aikaan kokonaisvaltaisesti muodostetuilla lääkinnällisillä tuotteilla, jotka stimuloivat kehoa parantamaan itse itsensä.

Vuonna 1920 Steiner ja Wegman perustivat Futurum AG:n Sveitsin Arlesheimiin ja Der Kommende Tag AG:n, ’osakeyhtiön taloudellisten ja henkisten arvojen kehittämiseen’ Saksan Stuttgartiin. Kummassakin yrityksessä oli kemistien, lääkärien ja apteekkarien johtamat kemialliset ja farmaseuttiset osastot. Yritysten tavoitteena oli varmistaa taloudelliset resurssit Freie Waldorschule -koulun, joka tunnetaan myös Steiner-kouluna, toimintaan Stuttgartissa ja School of Spiritual Science -koulun toimintaan Dornachissa, Sveitsissä Goetheanumin, antroposofisen liikkeen arkkitehtuuris-dramaattisen maailmankeskuksen ja myös General Anthroposophical Society -yhdistyksen keskuksen, tiloissa.

Visionääri

Weledan henkinen ja filosofinen perustaja

Rudolf Steiner

Hän vei teorian käytäntöön

Tarkkanäköinen nainen, jolla oli vahva näkemys lääketeteellisen hoidon uudistamisesta

Ita Wegmann

Weledan johtaja 35 vuoden ajan

Antroposofisten lääkkeiden ja luonnonkosmetiikan tuotannon käynnistäjä

Oskar Schmiedel

Maailmanlaajuinen oppijärjestelmä

Vaikuttaa moniin tieteenaloihin, kuten koulutukseen, arkkitehtuuriin, taiteeseen ja lääketieteeseen

Antroposofia

Vuodesta 1921

Vuonna 1921 Futurum AG otti haltuunsa Goetheanumin koelaboratorion, jota johti tohtori Oskar Schmiedel, ja liitti sen apteekkari Ernst Heimin johtamaan kemiallis-farmaseuttiseen valmistuslaboratorioon. Saman vuoden elokuussa yritys muutti uusiin tiloihin lähellä sijaitsevaan Arlesheimiin, ja nykyisen Weleda AG:n tarina alkoi. Tästä lähtien tärkeintä olivat farmaseuttisten tuotteiden ja luonnonkosmetiikan valmistus soveltaen kokonaisvaltaista näkemystä ihmisistä, yhteiskunnasta ja luonnosta. Vuoden sisällä Weledan valikoimaan kuului 120 erilaista tuotetta ja kaksi yritystä yhdistettiin taloudellisista syistä International Laboratories and Clinical Therapeutig Institute Arlesheim AG:ksi.

Weledan nimi

1924 - 1933

Vuonna1924 lääketuotteiden ja luonnonkosmetiikan maailmanlaajuinen kysyntä kasvoi, minkä vuoksi perustettiin useita Weleda-tytäryhtiöitä. Ensimmäinen perustettiin Ranskaan vuonna 1924, Alankomaat ja Iso-Britannia seurasivat 1925, seuraavana vuonna Itävalta. Tšekkoslovakia ja Yhdysvallat liittyivät perheeseen 1931.

Yrityksen nimi Weleda julkaistiin vuonna 1928. Yhtiö sai nimensä saksalaiselta parantajalta ja ennustajalta Weledalta. Rudolf Steiner henkilökohtaisesti suunnitteli logon, jota käytetään vielä tänäkin päivänä. Se esittää tyyliteltyä sauvaa ja asklepioksenkäärmettä, jotka yhdistetään symbolisesti ja mytologisesti parantamiseen. Sauvan ympärille on piirretty antava ja vastaanottava symboli, joka symboloi Weledan lääketieteellistä ja sosiaalista lähestymistapaa.

Klassikkotuotteiden kehittäminen

Vuosikymmenen päättyessä Weleda työllisti 12 henkilöä yrityksen toimipisteessä Schwäbisch Gmündissä. Ensimmäisen vuosikymmenen aikana kehitettiin klassisia tuotteita, jotka ovat edelleen Weledan asiakkaiden suosiossa. Uusimmasta tuoteluettelosta ja verkkosivustosta löydät Rosemary Hair Oil -hiusöljyn (1922), Calcium Compound -tabletit (1924), Birch Elixir -koivueliksiirin (1924) Arnica Massage Oil -hierontaöljyn (1926), Skin Food -voiteen (1927) ja Pine Bath Milk -kylpyaineen (1927).

Vuodesta 1932 lähtien Weleda tarjosi asiakkailleen tietoa säännöllisesti ilmestyneessä Weleda Nachrichten -julkaisussa, jonka nimi on nykyään Weleda Magazine. Sodan aikana kielletyllä julkaisulla on nyt noin puoli miljoonaa lukijaa.

1933 - 1976

Sveitsiläisenä yrityksenä Weleda selvisi toisesta maailmansodasta melko vahingoittumana. Tuotevalikoimaa laajennettiin 50- ja 60-luvuilla Euroopan talousbuumin aikana. Uusia klassikkotuotteita syntyi kuten Nursing Tea -tee (1950), Sea Buckthorn Elixir -tyrnieliksiiri (1955), Skin Tonic -kasvovesi (1959), Shaving Cream -parranajovoide (1960), Lavender Bath Milk -kylpyaine (1961), Foot Balm -jalkavoide (1962) ja Chestnut Shampoo (1966). Kehäkukkavauvaöljyn lanseerauksella 1960 luotiin pohja menestyksekkäälle vauvan- ja lastenhoitosarjalle, joka perustuu biodynaamisesti viljeltyyn kehäkukkaan. 

Weleda kaikkialla maailmassa

1952 Weleda France laajentui myöskin uudella tuotantopaikalla St. Louisissa, Elsassissa. Lisää kansainvälisiä tytäryhtiöitä perustettiin myös Italiaan (1953), Uuteen-Seelantiin (1955), Ruotsiin (1956), Brasiliaan (1959) ja Argentiinaan (1965).

 

 

Vuonna 1976 saavutettiin tärkeä läpimurto, kun Weledan työntekijät alkoivat työskennellä saksalaisen homeopaattisen farmakopean monografioiden parissa. Siitä lähtien Weleda on vastannut lähes kaikkia niitä listan lääkkeitä koskevasta tiedosta, jotka käyvät läpi sekä mineraali- ja kuumennuskäsittelyn että rytmisen käsittelyn. 

1977 - 2004

Vuoteen 1992 mennessä Weleda oli läsnä 30 maassa runsaalla valikoimallaan, joka koostui yli 10 000 tuotteesta. Ihmiset alkoivat tulla tietoisemmiksi ympäristöstä ja luonnonkosmetiikan kysyntä kasvoi, mikä johti vanhojen tuotereseptien uudistamiseen ja uusien luomiseen. Lisää kansainvälisiä tytäryhtiötä perustettiin myös 1990- ja 2000-luvuilla: Weleda Chile 1992, Weleda Peru 1993, Weleda Japani 1999, Weleda Slovakia 2000 ja Weleda Suomi 2004. 

Yhä edelläkävijä

2006 - tänään

Vuonna 2006 Weleda France avasi Espace Weledan, hyvinvoinnin keitaan, josta löytyi muun muassa hienoja terveyskylpylöitä ja myymälöitä. Vuonna 2007 Weleda ja muut johtavat luonnonkosmetiikan valmistajat laativat voittoa tavoittelemattoman NaTrue-aloitteen, joka määrittelee selkeän kansainvälisen ohjeistuksen ’luonnonkosmetiikka’-käsitteen käytölle ja varmistaa avoimuuden kuluttajalle myöntämällä NaTrue-sertifikaatteja. Vuonna 2011 Weleda juhli 90 kasvun ja kestävän kehityksen vuottaan. Olemme nyt yksi antroposofisten lääkkeiden tunnetuimmista tarjoajista ja luonnonkosmetiikan päätarjoaja. Tänä päivänä Weledalla on noin 2000 täyspäivätyöntekijää, joista 70 prosenttia on naisia. Lisäksi Weleda tekee yhteistyötä lukuisien muiden yritysten ja kumppanien kanssa tutkimuksessa, vähittäismyynnissä ja raaka-aineiden sadonkorjuussa.

Kehityksen kärjessä perinteitä unohtamatta

Historiansa aikana Weleda on jatkanut kehittymistään sitoutuneiden ihmisten ja tiimityöskentelyn avulla ympäri maailman. Kehittämällä muita kansallisia yrityksiä on saatu aikaan toisenlaista globalisaatiota. Monissa maissa, joissa yritys tänä päivänä toimii, potilaat, lääkärit ja apteekkarit ovat antaneet sysäyksen yrityksen perustamiselle kysymällä antroposofisia lääketuotteita ja luonnonkosmetiikkaa.

Weleda on aina ollut uskollinen itselleen, perustajilleen ja arvoilleen. Maailmanlaajuisena brändinä ja sosiaalisilla, ympäristöllisillä ja taloudellisilla tasoilla Weleda on toiminut samoilla periaatteilla siitä lähtien, kun se aloitti parantavat hoidot ja vartalonhoitopalvelut vuonna 1921.

Löydä muuta

Vahvoihin periaatteisiin perustuva menestystarina

Perustamisestaan alkaen Weleda on pyrkinyt tavoitteisiin, jotka seuraavat sen ydinperiaatteista. Tuotteidemme tarkoitus on tukea ihmisiä heidän henkilökohtaisessa kehityksessään ylläpitämällä, edistämällä ja kohentamalla heidän terveyttään sekä auttaa heitä pyrkimään fyysiseen hyvinvointiin ja tasapainoiseen elämäntapaan.

Keitä me olemme

Kauneutta kehon, mielen ja sielun tasapainosta

Lupaamme virkistystä ja inspiraatiota keholle, sielulle ja mielelle. Samalla autamme sinua ilmentämään omaa ainutlaatuista elinvoimaasi ja löytämään sisäisen tasapainosi.

Luonnollista kauneutta

Oppijärjestelmiä yhdistävää lääketiedettä

Weledassa tavoitteenamme on kokonaisvaltainen lähestymistapa lääketieteellisessä hoidossa. Tietomme ja käytäntömme pohjautuvat antroposofisen lääketieteen periaatteisiin ‒ lääketieteen haaraan, jonka perustivat filosofi Rudolf Steiner ja lääketieteen tohtori Ita Wegman.

Kokonaisvaltainen näkemys terveydestä

Kolmitahoinen sitoutuminen kestävään kehitykseen

Meidän on tehtävä parhaamme edistääksemme kaikkien kohtuullista elintasoa rakentamalla eettistä taloutta, joka pikemminkin luo kuin

Kestävä kehitys